Bestemmelse af Maks puls

Først skal vi lige se lidt på vores puls. De fleste har efterhånden en cykelcomputer der kan måle puls. Hvis du ikke har det vil vi anbefale at du anskaffer dig en, hvis du altså ønsker at lave intervaltræning efter pulsen. Det bedste er hvis du har en pulsmåler der kan vise pulsen i % af din maksimale puls. Det gør det en del lettere at træne intervaller, hvor vi netop bruger pulsen angivet i % af Maks puls.
 
Så kommer det store spørgsmål så, hvad er min Maks. Puls? Der findes en del måder at beregne maks pulsen på. Den vi har valgt at anvende her i klubben og som også skulle være den mest pålidelige er denne formel.
 
Maxpuls = 208 - (0,7 * alder) 
 
Det vil sige hvis man er 50 år vil maks. Pulsen være 208 - (0,7 * 50) = 173
 
Hvis du skal træne et interval med en puls på 85% af maks, vil din puls være 173 * 0,85 = 147
 
I dette skema kan du sikkert finde din max puls. 
 
 
For lige at gøre det hele en smule mere forvirrende, så er der sikkert nogle der har hørt om at træne efter pulsreserven. Dette er hvis man tager hvile pulsen med i beregningen. Det er ikke denne metode vi anvender her. Bare lige for at fjerne eventuelle tvivl.
 
Det er som sagt lettest hvis du har en cykelcomputer der kan vise pulsen i % af maks, så skal du nemlig ikke til at regne ud i hovedet hvilken puls du nu skal køre med når du nu skal køre et interval ved 85% af maks.
 
Hvis din cykelcomputer ikke kan vise din puls i % af Maks, kan du evt. lave en lille seddel og klistre på styret, hvor du noteret hvad din puls er ved 80%, 85%, 90% og 95%. Så har du en fin rettesnor.
 
Nu er denne metode jo en beregnet model og din maks puls kan afvige mere eller mindre fra den. Denne metode skal altså kun betragtes som en generel rettesnor.
 
Det er også muligt at teste sin maks puls, men det vil vi ikke anbefale, da det kræver at du giver dig 100% i længere tid og det er hårdt. Du får derfor lige en ekstra rettesnor. Ved en puls på 85% af maks er dit åndedræt ved at være tungt, du kan godt sige korte sætninger, men du har egentlig ikke lyst. Ved en puls på 95% af maks. Kan du kun sige et enkelt ord af gangen.
 
Og så lige en sidste rettesnor, hvis du sidder på pøtten og din cykelcomputer viser 105%, tja så skal du nok lige have hævet din maks puls en smule.
 
Disse to videoer på Motion-online.dk forklarer det samme. Prøv at kigge på dem.
Indstilling max puls og visning af aktuel puls i % af max på din Cykel computer
 
Nu er der jo en del forskellige Cykel computere og vi kan ikke vise dem alle. Men der er mange har en Garmin 800, 810 eller 1000. Og Indstilling af disse er relativ simpel.
For indstilling af maks. Puls vælger du indstillinger ->  Træningszoner -> Pulszoner
 
For at vise Puls af % af max skal man holde fingeren på det felt hvor det skal vises. Efter et par sekunder kommer der en menu op hvor man kan blandt maget andet kan vælge puls og derefter visning af Puls- %Maksimal. 
 
 
Ovenover kan du se et eksempel hvor pulsen indstilles og nedenfor kan du se et eksempel hvor et trænings skærmbillede er sat op til at vise blandt andet Puls % af maks. Det er feltet til højre i 3. række.

 
I næste artikel vil vi forklare lidt om hvilke puls områder vi træner i og hvor længe. Vi vil også forklare lidt om hvad det er de gør ved vores krop.
 

Yderligere information