Pastype - Rulleskifte
BeskrivelseGenerelt
Rulleskifte er nok den vanskeligste form for holdkørsel, så det er vigtigt, at træningen med nye og urutinerede ryttere foregår i en roligt og kontrolleret tempo. Rulleskifte er ”under normale” forhold en køreform, der er med til at sikre, at holdet kan holde en høj hastighed over en længere strækning. Det skyldes bl.a., at der ikke tages egentlige føringer i fronten, og at den række der kører stærkest, ligger i læ af den række der kører langsomst. Under øvelsen, kører rytterne 2x2 som ved paradekørsel, bortset fra, at der skiftes kontinuerligt mellem de førende ryttere. Kæden kører rundt hele tiden.
Det er teknisk svært at køre rulleskifte, så det anbefales, at opdele gruppen i mindre hold af 4 – 5 ryttere, således alle føler, at de hele tiden er en aktiv del af den kørende kæde. Med helt nye ryttere, kan kæden med fordel bestå af kun 3 ryttere for at minimere risiko.

Placering på ruten
Afhængig af intensitet og længde, kan øvelsen gennemføres i 1. eller 2. halvdel af turen. Øvelsen kræver høj koncentration af rytterne, så den skal gennemføres, når rytterne stadigvæk er friske. Øvelsen kan under kontrol og ved lav hastighed, også anvendes som den køreform der bruges under selve opvarmningen.

Antal gange
Øvelsen kan anvendes på en afgrænset strækning, måske 10 – 15 km., afhængig af intensitet og vindretninger.

Bemærkning
Rulleskifte anvendes ofte til at holde en høj hastighed over en længere strækning, og hvis kaptajnen/træneren ikke styrer gruppens hastighed benhårdt, vil hastigheden under øvelsen ofte hurtigt blive for høj. Resultatet vil blive, at der er for mange der fokuserer på at ”hænge på”, i stedet for at fokusere på selve øvelsens tekniske elementer. Aftal en relativ lav hastighed og sørg for at den bliver overholdt.
VariationAfhængig af vindretningen, skal kæden køre ”med uret” eller ”imod uret. Hvis vindretningen kommer fra højre side, skal kæden køre ”med uret”. Kommer vindretningen fra venstre side, skal kæden køre ”imod uret”.
Øvelsen kan køres som et langt mellemhårdt interval over en længere strækning, hvor der er fokus på høj hastighed og høj intensitet.
KaptajnrolleKaptajnen/træneren kan deltage som en aktiv del af kæden, eller sidde konstant i den bagerste del af gruppen, for at observere rytternes kørsel.
Deltagere 3 - 16
Sekvens 500

Yderligere information